Sikkerheden er certificeret af

Initiativ registeret med

DIN UNDERSKRIFT HJÆLPER OS MED AT STOPPE EKSTREMISME I EUROPA

Støt vores eupæiske borgerinitiativ:

  • For effektive foranstaltninger imod terrorisme
  • For effektiv beskyttelse af mindreårige
  • For et mere fredeligt Europa
Dec 03, 2017

Mange IS terrorister er oprindeligt fra Usbekistan. Hvorfor?

Isoleret sag efter isoleret sag

Terroristen i New York og morderne i Skt. Petersborg, Stockholm og Istanbul havde alle noget til fælles. De kom oprindeligt fra den centralasiatiske nation Usbekistan. For fjerde gang i år fører brødstumperne af terrorisme til det pågældende land.

En sekulær tidligere sovjetisk nation

Usbekistan var tidligere medlem af Sovjetunionen og beskæftiger en sekulær kultur, primært fordi de tidligere kommunister skabte et religiøst tabu. I dag udøver de fleste usbekere islam. Korruption og ekstrem fattigdom har påvirket landet, og mange unge mænd er desillusionerede og nægtede enhver fremgang i samfundet. Og det er hvad de islamistiske rekrutterer venter på.

Den Pied Piper af IS

Usbekistan har den højeste andel af IS-medlemmer blandt centralasiatiske lande. NGO´en “International Crisis Group” er anslået for at have op til 4.000 soldater der kommer fra nationen. Allerede i 1990’erne var der en jihadistisk milits, Den Islamiske Bevægelse i Usbekistan (IMU). De kæmpede for en islamisk stat hvor sharia-loven gælder.

En modstandsdygtighed?

Efter mordet på Præsident Karimovs, som regerede med en jernknytnæve, blev deltagelsen af moskeer en subversiv handling. I en samtale med Deutschlandfunk sagde kunstneren Vyacheslav Akhunov: “I Usbekistan stoler ingen på nogen mere. Og derfor er mange fokuseret på moskeen.” Efter Sovjetunionens fald og det efterfølgende ideologiske vakuum ville folk bevise at de er religiøse. Mange begyndte at trække sig tilbage fra verden for at fokusere på religion og overholde sine love. Det havde konsekvenser. Mellem fem og ti procent af usbekerne betragtes nu som islamister, en befolkning der ønsker at ophæve statens sekulære natur.

Kilde: https://www.stern.de/politik/ausland/anschlag-in-new-york–usbekistan-und-nord-kaukasus—wo-islamisten-ihre-attentaeter-ausbrueten-7683742.html http://www.deutschlandfunkkultur.de/usbekistan-zwischen-diktatur-und-islamismus.979.de.html?dram:article_id=370347