Sikkerheden er certificeret af

Initiativ registeret med

DIN UNDERSKRIFT HJÆLPER OS MED AT STOPPE EKSTREMISME I EUROPA

Støt vores eupæiske borgerinitiativ:

  • For effektive foranstaltninger imod terrorisme
  • For effektiv beskyttelse af mindreårige
  • For et mere fredeligt Europa
Jan 20, 2018

I 2016 mistede et britisk parlamentsmedlem livet som følge af en voldshandling. Labour-medlemmet Jo Cox blev dræbt af skud og adskillige knivstik. Morderen var en mand med en psykisk ustabil fortid og forbindelser til højreorienterede og neonazistiske grupper.

Politisk attentat begået af en ekstremist

Morderen, Thomas Mair, bebrejdede de venstreorienterede for alle verdens problemer og støttede en hård linje over for indvandrere og EU. Og han valgte at angribe Jo Cox, som han påstod var en forræder over for den hvide race.

Cox’ morder var i den mest bogstavelige forstand politisk motiveret. Samtidig var det første gang i over 25 år, at et siddende britisk parlamentsmedlem blev myrdet, hvilket viser, at vold begået af højreorienterede gerningsmænd er en voksende trussel.

Højrefløjen har ikke begået handlinger på højde med antallet af islamistrelaterede drab, og Jo Cox var et af de eneste politiske dødsofre for ikke-islamistiske gerningsmænd dét år. Men mordet er udtryk for en spirende ekstrem højrepopulisme, der er taget til med fornyet styrke.

Medlemmer af den britiske Brexit-bevægelse har fralagt sig ethvert ansvar for handlingen, men Mairs udtalelser beviser hans tilknytning til denne politiske fraktion – ifølge vidner råbte han under overfaldet blandt andet: “Jeg gør det for Storbritannien”, “Frihed for Storbritannien” og “Storbritannien først”.

Den dommer, der afsagde dom over Mair, slog fast, at der ikke herskede tvivl om, at han havde til hensigt at fremme en politisk, racebetinget og ideologisk sag. Mair blev idømt fængsel på livstid.

Jo Cox' mand, Brendan, har videreført hendes hjertesager. Kort tid efter mordet udtalte han følgende: "(Jo) ville have ønsket, at der frem for alt skulle ske to ting nu. Dels at vores elskede børn bliver overøst med kærlighed, og dels at vi alle står sammen om at bekæmpe det had, der kostede hende livet. Had har ingen tro, race eller religion; had er den rene gift."

STOP EXTREMISM brænder for at placere EU i en position, hvor vi kan sætte en stopper for alle ideologier, der opfordrer til vold. Så længe politikere og borgere er truet, er der ikke grundlag for en reel fredelig debat.

Skriv under på appellen, og hjælp os med at udpege og tage kraftigt afstand fra ekstremistgrupper i EU.

Kilde: https://www.theguardian.com/uk-news/2016/nov/23/thomas-mair-found-guilty-of-jo-cox-murder