Sikkerheden er certificeret af

Initiativ registeret med

DIN UNDERSKRIFT HJÆLPER OS MED AT STOPPE EKSTREMISME I EUROPA

Støt vores eupæiske borgerinitiativ:

  • For effektive foranstaltninger imod terrorisme
  • For effektiv beskyttelse af mindreårige
  • For et mere fredeligt Europa
Dec 22, 2017

Den store cementvirksomhed Lafarge-Holcim i Schweiz siges at have betalt penge til IS i Syrien. Og nu er der sket yderligere i sagen. Blandt andet bliver virksomheden beskyldt for at have købt råmaterialer fra den militante islamistiske bevægelse.

Det er en vidt forgrenet skandale

Virksomheden drev en cementfabrik i et af de krigsramte områder under den syriske borgerkrig, og for at kunne operere under voldshandlingerne i 2013-2014, var det nødvendigt at betale beskyttelsespenge til Islamisk Stat. Jalabyia-fabrikken, der ligger 50 kilometer nordøst for Aleppo, er centrum for undersøgelsen: For at varetransporter kunne køre frit frem og tilbage over frontlinjen var det nødvendigt at betale vejtold til IS, og det gjorde cementgiganten prompte.

I krydsild

Den efterfølgende skandale har ifølge førende europæiske medier fået interne konsekvenser: Chefen for fabrikken i Jalabyia har været nødt til at gå af ligesom den administrerende direktør, Eric Olsen. Det store problem var, at Lafarge-Holcim "for sent trak sig ud af Syrien", sagde bestyrelsesformand Beat Hess til den franske avis Le Figaro.

Forsinket retfærdighed

Eftersom råstoffer, som olie, blev opkøbt direkte hos IS, hvilket er en klar overtrædelse af de internationale sanktioner mod Syrien, er ledelsen hos Lafarge-Holcim strafferetligt ansvarlig. Flere humanitære organisationer har anlagt sag mod tidligere ansatte i firmaet. I november 2017 ransagede anklagemyndigheden firmaets kontorer i Paris og stillede tre tidligere managers for en dommer. De blev alle tre løsladt på visse betingelser. Udover et ødelagt omdømme ramte affæren også virksomheden på pengepungen: LaFarge mistede 150 millioner euros, da den syriske fabrik endeligt blev opgivet i 2014, hvilket udgør en tredjedel af den årlige indtjening. Eksperter og observatører ved retssagen forudser, at der kan udmåles en lang række forskellige straffe, hvis de bliver kendt skyldige. Hvis de ansatte bevisligt har deltaget i forbrydelser mod menneskeheden, står de til fængselsstraffe på mellem seks år og livstid.

Billedkilde: byrev/Pixabay

Kilder: http://www.lefigaro.fr/societes/2017/12/03/20005-20171203ARTFIG00175-beat-hess-il-y-a-eu-des-erreurs-inacceptables-que-lafargeholcim-regrette-et-condamne.php

https://derstandard.at/2000068981439/LafargeHolcim-raeumt-schwere-Fehler-in-Syrien-ein

https://www.aargauerzeitung.ch/wirtschaft/welche-folgen-haben-lafarges-handel-mit-der-terrororganisation-isis-131278172