Initiativ registeret med

DIN UNDERSKRIFT HJÆLPER OS MED AT STOPPE EKSTREMISME I EUROPA

Støt vores eupæiske borgerinitiativ:

  • For effektive foranstaltninger imod terrorisme
  • For effektiv beskyttelse af mindreårige
  • For et mere fredeligt Europa
Nov 07, 2017 6:57 AM

”Vi er nu tæt på vores destination. Du må ikke være sur på os, det er så smertefuldt at gå uden at sige farvel”.

To norsk-somaliske søstre forlod deres familie for at slutte sig til ISIS. En ny bog fortæller deres historie. Ayan (20) og Leila (23), rejser hemmeligt til Syrien i 2013 for at hjælpe jihadisterne fra Islamisk Stat og for at bære deres børn. Via e-mail fortæller de deres familie om deres liv i Syrien.

Faktisk er de to unge kvinder godt på vej til at blive produktive medlemmer af det norske samfund: Ayan er diplomat, Leila er advokat. Men de to dybt religiøse kvinder ser deres fremtid i Syriens støvede landskab. De taler knapt noget arabisk, deres mørke hud tiltrækker opmærksomhed og de konfronteres af den endeløse menneskelige lidelses barske virkelighed. Så hvad holder dem fast i et land, der er så krigshærget?

En norsk journalist, Åsne Seierstad kunne ikke stoppe med at tænke på disse spørgsmål og hun begyndte straks omhyggeligt at undersøge sagen. I hendes bog ”Two Sisters. Under the spell of jihad”, beskriver hun hvordan kvindernes far Sadiq i mange år har søgt desperat efter dem og næsten er ved at gå fra forstanden. Sammen med ham rejser hun til grænsen mellem Syrien og Tyrkiet, hvor menneskesmuglere transporterer dem ind i Syrien. Gennem en islamisk dommer rækker han ud for at mødes med sine døtre. De bekender at de allerede er blevet gift og at de ikke vil opfylde han ønske – at vende tilbage til Norge.

Åsne Seierstad brugte meget tid i det somaliske område af Oslo for at researche til hendes bog. Der talte hun med radikale prædikanter, imamer og venner af søstrene. ”De blev inspirerede af de forkerte mennesker i et kritisk tidspunkt i deres liv, hvorefter de lidt efter lidt drev væk. Det skulle ikke være sket”, siger hun.

Åsne Seierstad har fortalt denne historie om svigt og fiasko – og ekstremisternes succes – for at redde andre forældre fra en lignende skæbne og for at skabe opmærksomhed på radikalisering. Anmeldere betragter hendes arbejde som et dokumentarisk mesterværk. Bogen er udnævnt som årets bog i faglitteratur i Norge.

Åsne Seierstad – To Søstre

ISBN: 978-3-0369-5774-6, udgivet 4. oktober 2017